Deutsch  English
logo

Klik hier:

Geschiedenis en folders van diverse kinderwagenmerken.

Ardek, informatie over het kinderwagenmerk Ardek

Ardek

Hofheim am Taunus

Duitsland


Ardek is opgericht op 30 oktober 1927 als ARbeitsgemeinschaft DEutscher Kinderwagenhändler e.V.(verenigde Duitse kinderwagenhandelaren).
Ardek was dus geen kinderwagenfabrikant maar een samenwerkingsverband van Duitse kinderwagenhandelaren. Zij vreesden, zoals in de oprichtingsakte werd verklaard, dat "Het goede oude speciaalbedrijf beschadigd werd door de warenhuizen". Bij de oprichting waren 24 leden betrokken. Hun strategie: gezamenlijke inkoop van kinderwagens en speelgoed. Na de tweede wereldoorlog, inmiddels als vennootschap, telde Ardek 130 leden.
Deze kinderwagenhandelaren produceerde dus niet maar kocht wagens in die ze soms onder eigen naam op de markt brachten. Onder andere wagens van Koelstra, Mutsaerts, Hecker, Gesslein, Zekiwa, Herlag en Frankonia.
Vanaf 1962 worden baby en kinderkleding in het assortiment opgenomen en textielhandelaren opgenomen in de vennootschap. Het woord kinderwagen wordt uit de naam verwijderd.
In 1969 had Ardek 210 leden, in 1996 zelfs 398 leden. In 2010 fuseert Ardek met IGEKA Baby GmbH en gaan gezamelijk verder als Baby & Family GmbH.
(Bronnen: o.a. www.textilwirtschaft.de en www.spielzeuginternational.de)