Deutsch  English
logo

Klik hier:

Geschiedenis en folders van diverse kinderwagenmerken.

Zekiwa, informatie over het kinderwagenmerk Zekiwa

Zekiwa

Döschwitz

Duitsland
Naether

In 1846 nam Ernst Albert Naether de wagenmakerij van zijn vader Gotthelf Naether, in de Judengasse 2 Zeitz, over en begon tevens met de productie van "stoelwagens" voor kinderen. In 1850 wordt voor het eerst melding gemaakt van het feit dat hij een kinderwagen gebouwd heeft. Vanaf 1876 werd het bedrijf geleid door zijn zoons Albin en Richard. Vanaf 1908 werd een in een nieuwe fabriek gewerkt in de Badstubenvorstadt. In 1910 werd het bedrijf omgevormd tot een Naamloze Vennootschap. De Firma A.E. Naether heeft bestaan tot 1945.

DDR

In 1946 werd Naether onteigend en werd daarna samen met andere bedrijven samengevoegd tot Zekiwa ( ZEitser KInderWAgen industrie).
Ten tijde van de DDR was Zekiwa de grootste kinderwagenfabriek van Europa en hadden ze 2200 mensen in dienst. Geproduceerd werd vooral voor het Oostblok maar ook bijvoorbeeld Neckermann nam wagens af. In 1995 werd het bedrijf weer geprivatiseerd. In 2006 werd de productie verlegd naar het verre Oosten en verhuisde de rest van het bedrijf naar Döschwitz.
(Bron: http://de.wikipedia.org)


)

Judenstraße 2
Judenstraße 2
(Bron: http://de.wikipedia.org)
Ruïne Zekiwafabriek 2010
Ruïne Zekiwafabriek 2010
(Bron: Mark M. Holmes via panoramio.com)

Inmiddels is ook deze laatste herinnering aan dit bedrijf afgebroken.